Activiteiten

Andere tijden/nieuwe werelden

Als er iets is wat kenmerkend is voor de kunst dan is het wel dat zij een kind is van haar tijd. Andere tijden creŽren nieuwe werelden. Zo is dat eeuwenlang gegaan en zo gaat dat nog steeds. In de tentoonstelling Andere tijden, Nieuwe werelden toont het Gemeentemuseum hoogtepunten uit de eigen collectie moderne kunst. Te zien is hoe kunstenaars op zeer uiteenlopende manieren, vanaf het begin van de negentiende eeuw telkens weer reageren op maatschappelijke ontwikkelingen en hun eigen werelden weten te creŽren.
 
Het Gemeentemuseum bestaat dit jaar 75 jaar. Gedurende die jaren is de collectie moderne kunst gegroeid en opgebouwd rond een aantal belangrijke kerngroepen. Deels zijn dit groepen werken van gelijkgezinde kunstenaars die uitdrukking gaven aan een veranderende tijd, zoals de Haagse School, het symbolisme, het Duits expressionisme en De Stijl. Maar ook groepen werken van individuele kunstenaars, zoals Jan Toorop, Piet Mondriaan, Constant en Jan Schoonhoven zijn nergens ter wereld zo goed vertegenwoordigd als in de collectie van het Gemeentemuseum. Dit stelt ons in staat om inzicht te geven in de nieuwe werelden die de kunstenaars telkens weer creŽerden.

12 september, 15.15-16.15 uur rondleiding, 3 groepen van 15 personen (gratis, niet reserveren)

Double Sexus
Louise Bourgeois en Hans Bellmer

Hoewel Hans Bellmer (1902-1975) en Louise Bourgeois (1911-2010) in de jaren dertig beiden in aanraking komen met de Surrealisten, hebben ze elkaar nooit ontmoet. Toch heeft hun werk, waarin het menselijke lichaam een belangrijke rol speelt, opvallende overeenkomsten. Lichamen zijn vervormd, ledematen missen of worden juist verdubbeld en mannelijke en vrouwelijke kenmerken smelten samen tot androgyne wezens. In Double Sexus gaat het werk van Bellmer en Bourgeois voor de eerste keer een spannende dialoog aan.
Gemeenschappelijke themaís als vrouwelijke fantasieŽn, mannelijke angsten, dubbel-zinnigheid van geslacht en de zoektocht naar de eigen identiteit sluiten goed aan bij de actualiteit. Doordat in het westen de traditionele man-vrouw relatie onder druk is komen te staan, zijn onzekerheid, geborgenheid, macht en zelfontplooiing themaís die de identiteit ter discussie stellen.

3 oktober, 15.15-16.15 uur rondleiding, 3 groepen van 15 personen (gratis, niet reserveren)
31 oktober, 11.30 uur, lezing door Laura Stamps (gratis, niet reserveren)

Tot Schnell:  David Schnell

Zwevende gebouwen, een trap midden in het bos, rondvliegende planken en blauwe bomen Ė je ziet het allemaal in de enorm grote schilderijen van David Schnell. Hoe komt het dat de daken van huizen lijken te zweven? En hoe komt het dat die planken gigantisch snel lijken te vliegen? Eigenlijk zou je zo in een schilderij willen stappen en eens een lekkere wandeling maken door deze felgekleurde, wondere landschappen. Bijvoorbeeld even de trap oplopen en van het uitzicht genieten of razendsnel door de bomen rennen totdat je er helemaal duizelig van wordt! Jammer genoeg kunnen we niet Ūn de schilderijen klimmen voor een wandeling, maar dat is ook niet nodig. Een wandeling lŠngs deze schilderijen is al heerlijk! Na deze inspiratietocht gaan we zelf aan de slag, want we weten nu precies hoe we trappen, vliegende balken en bomen kunnen schilderen. Kom je ook? Meld je aan voor deze workshop  in het GEM en tot Schnell!

19 oktober, 14.00-16.00 uur, workshop voor museumvriendjes (kinderen of kleinkinderen van Vrienden van het Gemeentemuseum), 8 t/m 12 jaar (gratis; reserveren maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur: 070-3381120 of educatie@gemeentemuseum.nl o.v.v. titel en datum; vergeet niet uw contactgegevens te vermelden).  Lokatie GEM

Koninklijk goedgekeurd. Horrix en Mutters: twee Haagse meubelfabrikanten

Een fascinerende tentoonstelling over de Nederlandse wooncultuur. De Haagse firmaís Horrix en Mutters behoren in de negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw tot de belangrijkste meubelfabrikanten van Nederland. Met hun hoogwaardige ontwerpen wisten zij een welvarende en standbewuste clientŤle te winnen. De vele opdrachten van het Koninklijk Huis hebben zowel Horrix als Mutters het predicaat Koninklijk opgeleverd.
De tentoonstelling Koninklijk goedgekeurd. Horrix en Mutters: twee Haagse meubelfabrikanten geeft niet alleen een fascinerend beeld van twee typisch Nederlandse familiebedrijven, maar brengt ook de geschiedenis van het Nederlandse interieur tot leven, zoals dat vorm kreeg in particuliere woonhuizen tot, in het geval van Mutters, scheepsinrichtingen.

7 november, 15.15-16.15 uur, rondleiding, 3 groepen van 15 personen
14 november, 11.30 uur, lezing door Titus EliŽns

LEZING
H.P. Berlage - 75 jarig bestaan museum
Zondag 12 december 2010, 11:30 uur
Door Titus EliŽns

RONDLEIDING gemeentemuseum
Koel Modern - Realisme in Nederland 1907-1944
Zondag 12 december 2010, 15:15-16:15 uur
Drie groepen van 15 personen

KINDERWORKSHOP Prentenboek maken
De koningin die niet kon kiezen - Annemarie van Haeringen
Vrijdag 21 december, 14:00-16:00 uur
Maximaal 15 kinderen (8 t/m 12 jaar); reserveren zoals hierboven vermeld

NIEUWJAARS-RECEPTIE in Gember
Marcel Verreck
Donderdag 6 januari, 17:30-20:00 uur
De nieuwjaarsreceptie is dit jaar in Gember op donderdag 6 januari om 17.30 uur. De uitnodiging daarvoor hebt u ontvangen. Cabaretier Marcel Verreck geeft ons zijn visie op de ďcultuurcultuurĒ in Den Haag.