Activiteiten


KINDERWORKSHOP (7 t/m 12 jaar)
Een vaas voor de prinses
Woensdag 2 januari 2013, 14:00-16:00 uur, voor Museumvriendjes: kinderen of kleinkinderen van Vrienden (maximaal 15 deelnemers)
Helemaal vanuit China is muis Lin met de boot aangekomen in Nederland. Gelukkig wordt hij opgewacht door zijn vriend Titus en samen reizen ze naar Delft. Daar woont Titus boven een plateelbakkerij waar de meester een vaas voor de prinses aan het beschilderen is. Maar dan gebeurt er iets vreselijks met de vaas… Oh, oh, wat nu?
Geen nood! Jij kunt vast een nieuwe vaas voor de prinses beschilderen. In het museum gaan we eerst ons nieuwste kinderkunstboek van Ingrid en Dieter Schubert voorlezen: Delfts Blauw - Een vaas voor de prinses. Natuurlijk bekijken we ook de originele illustraties van het boek die een mooie plaats hebben gekregen in de tentoonstelling Het wonder van Delfts blauw. Maar dan moeten we toch echt aan de slag in het Museumatelier. Geïnspireerd door het verhaal en al het moois uit de tentoonstelling ga jij een vaasje beschilderen. Weet je thuis al een mooi plekje voor je nieuwe vaas?
Reserveren verplicht, bij afdeling Educatie: 070-3381120 of via http://www.gemeentemuseum.nl/activiteiten/kinderworkshop-kerstvakantie

LEZING
De Hollandse Michelangelo
Dinsdag 8 januari 2013, 12:15-13:00 uur, aula Gemeentemuseum
Georganiseerd door de Vrienden van het Mauritshuis
Naar aanleiding van de tentoonstelling over Cornelis van Haarlem in het Frans Halsmuseum (t/m 20 januari 2013) geeft de auteur van de tentoonstellingscatalogus een toelichting.
Aanmelden voor lezingen van de Vrienden van het Mauritshuis via vriendenactiviteiten@mauritshuis.nl. Geef daarbij aan dat u Vriend van het Gemeentemuseum bent en of u een 1- of 2-persoons lidmaatschap hebt.

RONDLEIDING
Ontdek het moderne
Zondag 13 januari 2013, 15:15-16:15 uur
In de tentoonstelling Ontdek het moderne toont het Gemeentemuseum hoogwaardige collectiestukken uit de periode van de 19e eeuw tot nu. In deze tentoonstelling wordt echter niet zozeer vanuit stromingen gedacht, maar eerder in lijnen van beïnvloeding. Zo ontstaan nieuwe thema’s met onderwerpen als stilstand en beweging, kind en wildeman, traditie en experiment, en spel en utopie. Invulling aan de thema’s geeft het museum aan de hand van het werk van topkunstenaars als Claude Monet, Wassily Kandinsky, Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Francis Bacon, Constant en Louise Bourgeois. Dat hoeft lang niet altijd een ‘clash’ te zijn, maar kan ook een welluidende samenzang opleveren met verrassende inzichten.
Voor meer informatie over de tentoonstelling: www.gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/ontdek-het-moderne

LEZING
Charley Toorop
Zondag 27 januari 2013, 14:00-14:30 uur, Gemeentemuseum
Het Gemeentemuseum (dus niet de vereniging) organiseert sinds een tijd iedere laatste zondag van de maand om 14.00 uur "Kunst op Zondag" een lezing door Benno Hillebrand over een tentoonstelling, collectiestuk of kunstenaar uit het Gemeentemuseum. Entreeprijs € 5,00. Voor de vrienden liggen er 20 kaarten bij de infobalie klaar, zodat vrienden niet in de rij hoeven te staan. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. We gaan dit een half jaar proberen. Op 27 januari bespreekt Benno Charley Toorop.

LEZING
Meesters uit het Mauritshuis
Zondag 3 februari 2013, 11:30 uur, aula Gemeentemuseum
Lezing door Quentin Buvelot, hoofdconservator Mauritshuis, verantwoordelijk voor de inrichting van de tentoonstelling Meesters uit het Mauritshuis in het Gemeentemuseum.
In 2012 is een begin gemaakt met de uitbreiding en renovatie van het Mauritshuis. Ruim 100 hoogtepunten uit de collectie zijn, voor de duur van het bouwproject, ondergebracht in een vleugel van het Gemeentemuseum onder de titel 'Meesters uit het Mauritshuis'. Door deze unieke samenwerking blijft niet alleen de kern van de collectie van het Mauritshuis zichtbaar in Den Haag, maar hebben de oude meesters tijdelijk ook gezelschap gekregen van hoogtepunten van de moderne schilderkunst uit de collectie van het Gemeentemuseum. Daar zijn nu maar liefst zes eeuwen kunst te zien, onder één dak. Beroemde meesterwerken als Vermeers Gezicht op Delft, Rembrandts Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp en Potters Stier zijn eerder dit jaar verhuisd naar het strak vormgegeven museumgebouw van Berlage. In deze lezing zal uitgebreid worden ingegaan op de tentoonstelling 'Meesters uit het Mauritshuis'. Ook zullen actuele ontwikkelingen rond het bouwproject de revue passeren.

Nieuwjaarsbijeenkomst
Donderdag 7 februari 2013, 17:30 uur, aula Gemeentemuseum.
In de aula zullen we worden bijgepraat door Benno Tempel en Hans Buurman over de artistieke en financiële actualiteit van het museum. We zullen afscheid nemen van Marcel Tielemans als voorzitter en kennismaken met zijn opvolger Leo Schepman. Hoofd tentoonstellingen Franz Kaiser zal ingaan op de overzichtstentoonstelling van de impressionist Gustave Caillebotte die op dat moment in het museum te zien is.
Daarna ontmoeten wij elkaar in de hal voor een hapje en drankje en is er gelegenheid om de tentoonstelling 'Gustave Caillebotte, een impressionist en de fotografie' te bekijken.

RONDLEIDING
Gustave Caillebotte: een impressionist en de fotografie
Zondag 10 februari 2013, 15:15-16:15 uur
De Franse kunstenaar Gustave Caillebotte (1848-1894) was de stille kracht binnen de impressionisten. Zijn werk is vernieuwend, gedurfd en vrij van compromissen doordat hij door zijn gegoede afkomst niet hoefde te leven van de verkoop van zijn werk. Daarnaast vervulde hij als mecenas een belangrijke rol in de ontwikkeling van het impressionisme. Deze tentoonstelling is het eerste overzicht van Caillebotte in Nederland en de nadruk ligt op de wisselwerking van zijn schilderkunst en de opkomende fotografie.
Voor meer informatie over de tentoonstelling: www.gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/gustave-caillebotte

LEZING
De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld
Dinsdag 12 februari 2013, 12:15-13:00 uur, aula Gemeentemuseum
Georganiseerd door de Vrienden van het Mauritshuis
Lezing door Kees Zandvliet (Amsterdam Museum), n.a.v. gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdam Museum en de tv-serie over de Gouden Eeuw, die de NTR uitzendt.
Aanmelden voor lezingen van de Vrienden van het Mauritshuis via vriendenactiviteiten@mauritshuis.nl. Geef daarbij aan dat u Vriend van het Gemeentemuseum bent en of u een 1- of 2-persoons lidmaatschap hebt.

LEZING
Kunst op zondag: wie was Gustave Caillebotte?
Zondag 24 februari 2013, 14:00-14:30 uur, Gemeentemuseum
Het Gemeentemuseum (dus niet de vereniging) organiseert sinds een tijd iedere laatste zondag van de maand om 14.00 uur "Kunst op Zondag" een lezing door Benno Hillebrand over een tentoonstelling, collectiestuk of kunstenaar uit het Gemeentemuseum. Entreeprijs is normaal € 5,00. Voor de vrienden liggen er 20 gratis kaarten bij de infobalie klaar, zodat vrienden niet in de rij hoeven te staan. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. We gaan dit een half jaar proberen.

KINDERWORKSHOP (5 t/m 10 jaar)
Een zondag met Caillebotte
Dinsdag 26 februari 2013, 14:00-16:00 uur, voor Museumvriendjes: kinderen of kleinkinderen van Vrienden (maximaal 15 deelnemers)
1877. Het is zondag en vanuit een bootje op de rivier de Yerres ziet Camille zijn vader op de kant staan. Hij heeft zijn zondagse zwempak aan en staat klaar om een duik te nemen in het water. Maar springen doet hij niet… Meneer Caillebotte wil hem schilderen en daarom moet hij stil blijven staan. Wie is toch die schilderende man met zijn allesziende blik? Camille kijkt mee in Caillebottes schetsboek en beziet de wereld nieuw, met nieuwe gedachten die alles bijzonder maken. Kon het maar altijd zondag zijn…
Ons nieuwste kinderkunstboek Een zondag met Caillebotte is de inspiratiebron voor deze workshop. De illustraties in het boek zijn gemaakt door de veelbekroonde Vlaamse illustrator Ingrid Godon en de bekende schrijver Toon Tellegen schreef vervolgens de tekst. Natuurlijk bekijken we eerst deze illustraties en lezen het boek. Maar dan gaan we zelf ook aan de slag. Net als Ingrid Godon gaan we met heel bijzonder krijt aan de slag. Als je met water over je tekening gaat, krijg je een prachtig effect.
“Je kan alles tekenen wat je wilt” zegt Caillebotte. Wat ga jij tekenen?
Reserveren verplicht, bij afdeling Educatie: 070-3381120

RONDLEIDING
Wonder van Delfts blauw
Zondag 14 april 2013, 15:15-16:15 uur
Het Gemeentemuseum Den Haag beschikt over een van de mooiste en grootste collecties Delfts aardewerk ter wereld. Dat mag gezien worden, dus vanaf december 2012 presenteert het museum vol trots een permanente presentatie over dit belangrijke culturele erfgoed. In de stijlkamers kom je alles te weten over de spannende geschiedenis van Delfts aardewerk. Naast het welbekende blauwwitte Delfts zijn ook kakelbonte exemplaren te zien en behalve fantasie prikkelende tulpenvazen worden ook eenvoudige borden getoond en zelfs een Nijntje spaarpot. Een installatie laat zien dat ook hedendaagse ontwerpers zich door de voorbeelden van weleer laten inspireren.
Voor meer informatie over de tentoonstelling: www.gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/het-wonder-van-delfts-blauw

LEZING
Hoe blauw is Delfts blauw
Zondag 28 april 2013, 14:00-14:30 uur, Gemeentemuseum
Het Gemeentemuseum (dus niet de vereniging) organiseert sinds een tijd iedere laatste zondag van de maand om 14.00 uur "Kunst op Zondag" een lezing door Benno Hillebrand over een tentoonstelling, collectiestuk of kunstenaar uit het Gemeentemuseum. Entreeprijs is normaal € 5,00. Voor de vrienden liggen er 20 gratis kaarten bij de infobalie klaar, zodat vrienden niet in de rij hoeven te staan. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. We gaan dit een half jaar proberen.

KINDERWORKSHOP (5 t/m 10 jaar)
Oranje boven: een feestportret
Woensdag 1 mei 2013, 14:00-16:00 uur, voor Museumvriendjes: kinderen of kleinkinderen van Vrienden (maximaal 15 deelnemers)
Omdat een troonwisseling een bijzondere gebeurtenis is, zie je nu veel portretten van Koningin Beatrix en Prins Willem-Alexander in bladen en kranten. Maar zo heel erg feestelijk zijn die portretten nou ook weer niet. Daar gaan de kinderen wat aan doen tijdens deze workshop. We doen eerst inspiratie op door naar verschillende portretten te kijken in het museum. Wat maakt een portret eigenlijk feestelijk? Dan gaan we aan de slag in het Museumatelier. Daar liggen portretfoto’s voor je klaar van leden van het Koningshuis. Met verschillende materialen maak jij hier een feestelijk portret van. Het eindresultaat mag je natuurlijk mee naar huis nemen. Zo heb je een mooie – en feestelijke- herinnering aan een bijzondere dag.
Reserveren verplicht, bij afdeling Educatie: 070-3381120

LEZING
Geopend: ons Rijksmuseum
Dinsdag 14 mei 2013, 12:15-13:00 uur, aula Gemeentemuseum
Georganiseerd door de Vrienden van het Mauritshuis
Lezing door Pieter Roelofs (Rijksmuseum Amsterdam)
Aanmelden voor lezingen van de Vrienden van het Mauritshuis via vriendenactiviteiten@mauritshuis.nl. Geef daarbij aan dat u Vriend van het Gemeentemuseum bent en of u een 1- of 2-persoons lidmaatschap hebt.

LEZING
Ja, Natuurlijk
Zondag 26 mei 2013, 11:30-12:30 uur, aula Gemeentemuseum
Kunst inspireert, verleidt en motiveert. Maar kan kunst ook de wereld redden? Binnen en buiten GEM/Fotomuseum vindt de tentoonstelling Ja Natuurlijk plaats. Met even mooie als intrigerende kunstwerken over onze relatie met de natuur. Over hoe we samen een duurzame toekomst kunnen realiseren. In een groots opgezette tentoonstelling laten ruim 80 kunstenaars verrassende partnerschappen zien tussen mens, natuur en techniek. Met zowel bevrijdende als hilarische gevolgen: je huisdier ontwerp je zelf, schimmels blijken onze beste vrienden, de stad kun je oogsten en meeuwen zijn best lekker op de barbecue. Maar ook: Je mobiel is je geheugen, Facebook is je habitat, internet de nieuwe biotoop en nanotechnologie is niet meer weg te denken uit ons bestaan. Angstig of aantrekkelijk?
Sculpturen, films, installaties, performances en biokunstwerken van o.a. Francis Alÿs, Jimmie Durham, Olafur Eliasson, Peter Fend, Fischli & Weiss, Natalie Jeremijenko, Marjetica Potrc, Zeger Reyers, Tinkebell, Superflex en Ai Weiwei zijn tot eind augustus 2013 te vinden in het GEM, Fotomuseum, in de tuinen van het Gemeentemuseum, het duinbos en daarbuiten.
Vriendenlunch in Gember
Aansluitend aan de lezing over Ja Natuurlijk kunt u deelnemen aan een Vriendenlunch in Gember. Zo kunnen we napraten over de lezing (en wellicht elkaar aanmoedigen naar de ledenvergadering te gaan). Gember serveert zijn kloosterlunch. De kosten bedragen €12,50 per persoon. Ter plekke af te rekenen aan de kassa. Reserveren kan als volgt: bellen 070-3381263 of mailen info@restaurantgember.nl. Vermelden dat het om de vriendenlunch van 26 mei gaat en met hoeveel personen u komt.

Ledenvergadering
Woensdag 29 mei 2013, 19:30 uur, aula Gemeentemuseum.
De stukken voor de ledenvergadering vindt u hier.

RONDLEIDING
Mondriaan en de Stijl
Zondag 2 juni 2013, 15:00-16:00 uur
Voor meer informatie over de tentoonstelling: www.gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/mondriaan-en-de-stijl

LEZING
Portret van Edith: eerbetoon aan een geliefde
Zondag 30 juni 2013, 14:00-14:30 uur, aula Gemeentemuseum
In 1915 schildert Egon Schiele (1890-1918) een van zijn meest ontroerende schilderijen: ‘Portret van Edith’. Hij heeft zijn vrouw afgebeeld, gekleed in haar trouwjurk die is gemaakt van gordijnstof. Het prachtige schilderij wordt gezien als een hoogtepunt van het Oostenrijkse expressionisme en behoort sinds 1928 tot de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag.
Entreeprijs € 5,00. Voor de vrienden liggen er 20 kaarten bij de infobalie klaar, zodat vrienden niet in de rij hoeven te staan. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

LADIES NIGHT
Gevarieerd programma
Donderdag 4 juli 2013, 19:30-22:30 uur
Gevarieerd programma van het Gemeentemuseum. Zoals het woord zegt, alleen voor dames. Dit is niet een programma van de Vrienden, maar van het museum zelf. Meer informatie op de website: www.gemeentemuseum.nl

LEZING
Constantijn en Christiaan Huygens
Dinsdag 9 juli 2013, 12:15-13:00 uur, aula Gemeentemuseum
Georganiseerd door de Vrienden van het Mauritshuis
Lezing door Peter van der Ploeg, directeur/conservator van Hofwijck over de Huygens-tentoonstelling in de Grote Kerk in Den Haag.
Aanmelden voor lezingen van de Vrienden van het Mauritshuis via vriendenactiviteiten@mauritshuis.nl. Geef daarbij aan dat u Vriend van het Gemeentemuseum bent en of u een 1- of 2-persoons lidmaatschap hebt.

KINDERWORKSHOP (6 t/m 10 jaar)
De nieuwe kleren voor Edith
Dinsdag 20 augustus 2013, 14:00-16:00 uur, voor Museumvriendjes: kinderen of kleinkinderen van Vrienden (maximaal 15 deelnemers)
Eerst wordt het schilderij van Edith bekeken in de zaal. Daarna in het atelier wordt er voorgelezen uit het nieuw kinderkunstboek over Edith. De kinderen worden vervolgens aan het werk gezet: Edith heeft echt een nieuwe outfit nodig! Stof, papier, verf, potloden en krijt liggen voor de kinderen klaar om haar de mooiste outfit ooit te geven. Natuurlijk nemen ze na afloop hun eigen Edith mee naar huis.
Reserveren verplicht, bij afdeling Educatie: 070-3381120. Deelname is gratis.

LEZING
Het wonder van Delfts Blauw
Dinsdag 10 september 2013, 12:15-13:00 uur, aula Gemeentemuseum
Georganiseerd door de Vrienden van het Mauritshuis
De lezing door onze eigen Titus Eliëns is sowieso interessant, maar wat het ook interessant maakt is dat er vanaf eind november ook een tentoonstelling in het Gemeentemuseum is over Delfts Wit.
Aanmelden voor lezingen van de Vrienden van het Mauritshuis via vriendenactiviteiten@mauritshuis.nl. Geef daarbij aan dat u Vriend van het Gemeentemuseum bent en of u een 1- of 2-persoons lidmaatschap hebt.

LEZING
LET OP, DEZE LEZING IS GEANNULEERD EN ZAL OP EEN LATER MOMENT ALSNOG GEHOUDEN WORDEN
Een gesprek over de vraag wat eigentijdse kunst precies is
Zondag 22 september 2013, 11:30-12:30 uur, aula Gemeentemuseum
Conservator Hans Janssen geeft zijn inleiding de titel: “Een gesprek over de vraag wat eigentijdse kunst precies is”. Bert Kreuk’s verzameling is gedurfd, spectaculair en persoonlijk. Zijn ambitie is om een collectie te vormen van wereldformaat en deze ook te tonen. Zijn verzameldrift is een ontdekkingsreis zonder eindbestemming. De collectie vertelt het verhaal van de ontwikkelingen in de kunst van de laatste twintig jaar.
Gewoon komen, niet reserveren.

LEZING
Koos Breukel, portretfotograaf
Zondag 29 september 2013, 14:00-14:30 uur, aula Gemeentemuseum
Wim van Sinderen, conservator van het Fotomuseum, geeft een korte lezing over Koos Breukel, een van de bekendste portretfotografen van Nederland. Dit jaar maakte hij de eerste officiële staatsieportretten van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.
Lezing in de serie 'Kunst op Zondag'. Entreeprijs € 5,00. Voor de vrienden liggen er 20 kaarten bij de infobalie klaar, zodat vrienden niet in de rij hoeven te staan. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

LEZING
De anatomische les
Zondag 20 oktober 2013, 14:00-14:30 uur, aula Gemeentemuseum
De tentoonstelling waarbij zeventiende eeuwse meesters worden getoond samen met internationale moderne en hedendaagse topkunstenaars. Alle tien Anatomische lessen, geschilderd in Nederland zijn in deze tentoonstelling bijeengebracht.
Lezing in de serie 'Kunst op Zondag'. Entreeprijs € 5,00. Voor de vrienden liggen er 20 kaarten bij de infobalie klaar, zodat vrienden niet in de rij hoeven te staan. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

KINDERWORKSHOP (7 t/m 12 jaar)
Chanel: de legende
Dinsdag 22 oktober 2013, 14:00-16:00 uur, voor Museumvriendjes: kinderen of kleinkinderen van Vrienden (maximaal 15 deelnemers)
veelbekroond prentenboekillustrator en schrijver Annemarie van Haeringen heeft er een nieuw kinderkunstboek bij gemaakt. En dat betekent óók een bijbehorende kindertentoonstelling!
Coco Chanel is heel beroemd geworden met haar zwarte jurkje. Dit jurkje kun je namelijk “op elk tijdstip, op elke leeftijd en bij elke gelegenheid aan” zei modeontwerper Dior. We bekijken de tentoonstelling en lezen samen ons nieuwste kinderkunstboek Coco of het kleine zwarte jurkje. En dan ga jij aan de slag als couturier! Neem je Barbie of pop mee en maak voor haar een eigen zwart jurkje. Oók Barbie hoort er een in haar kledingkast te hebben.
Reserveren verplicht, bij afdeling Educatie: 070-3381120. Deelname is gratis.

LEZING
René Lalique, meester van de Franse Art Nouveau en Art Deco
Zondag 27 oktober 2013, 11:30-12:30 uur, aula Gemeentemuseum
Onderzoeker Lennart Booij, bekend van TV-programma’s als AVRO’s zoektocht, Krachtstroom en VARA’s Lagerhuis, heeft zijn 4-jarig promotie-onderzoek gewijd aan het werk van Lalique. En Lennart Booij neemt ons mee naar de wereld van Lalique. De exclusieve objecten van de Franse juwelenontwerper en glaskunstenaar René Lalique zijn het symbool van luxe uit de tijd van de Art Nouveau en Art Deco. Wie was René Lalique, hoe werd zijn werk in Nederland en de rest van de wereld ontvangen, wie was zijn Nederlandse cliëntèle, wie waren zijn opdrachtgevers. Een beroemde kunstenaar wordt over het voetlicht gebracht.
Gewoon komen, niet reserveren.

RONDLEIDING
Chanel: de legende
Zondag 3 november 2013, 15:15-16:15 uur
De tentoonstelling toont diverse originele topstukken, accessoires en een bijzondere selectie Chanel-sieraden, afkomstig uit particulier bezit: sprankelend, kleurrijk en op-en-top Chanel chic.
Voor meer informatie over de tentoonstelling: www.gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/chanel-de-legende

LEZING
Caravaggio in de Galerij
Dinsdag 12 november 2013, 12:15-13:00 uur
Georganiseerd door de Vrienden van het Mauritshuis
Galerij Prins Willem V stelt een schilderij tentoon van de beroemde Italiaanse kunstenaar Caravaggio (1571-1610). Het gaat om "Een jongen gebeten door een hagedis" uit de National Gallery in Londen. Geen enkel Nederlands museum bezit een schilderij van Caravaggio. Naast het schilderij van Caravaggio worden twee voorbeelden van het caravaggisme opgehangen uit de collectie van het Mauritshuis, één van Rubens en één van Honthorst. Ariane van Suchtelen, de spreker, is conservator van het Mauritshuis.
Aanmelden voor lezingen van de Vrienden van het Mauritshuis via vriendenactiviteiten@mauritshuis.nl. Geef daarbij aan dat u Vriend van het Gemeentemuseum bent en of u een 1- of 2-persoons lidmaatschap hebt.

PREVIEW
Wonderkamers
Woensdag 13 november 2013, 18:00-20:00 uur, aula Gemeentemuseum
Speciaal voor de vrienden van zowel het Gemeentemuseum als het Mauritshuis opent het museum de deuren op een moment dat er een schitterende combinatie is van bijzondere tentoonstellingen.
U kunt de unieke tentoonstelling 'De Anatomische Les' bezoeken waarin zeventiende eeuwse meesters worden getoond samen met internationale moderne en hedendaagse topkunstenaars (Damien Hirst etc) en 'Chanel: De Legende', het fascinerende verhaal van Coco Chanel met topstukken als originele Chanel-ontwerpen en het iconische mantelpakje. De tentoonstelling 'Meesters uit het Mauritshuis' is voor deze gelegenheid ook opengesteld. Rondleiders en conservatoren zullen aanwezig zijn om u hier meer over te vertellen.
Ook kunt u een preview krijgen van de geheel vernieuwde Wonderkamers in het Gemeentemuseum. Een spectaculair, interactief en fantasieprikkelend avontuur door de wereld van beeldende kunst, mode en vormgeving. Waaronder ook het Miniatuurmuseum met honderden kunstwerken van topkunstenaars van over de gehele wereld.
In de aula zal die avond 2x een korte inleiding worden gegeven.
Aansluitend napraten met een drankje.
Voor deze bijzondere bijeenkomst worden ook de Vrienden van het Mauritshuis uitgenodigd. Een mooie gelegenheid om ook met hen kennis te maken.

RONDLEIDING
Koos Breukel, portretfotograaf
Zondag 24 november 2013, 15:15-16:15 uur
Koos Breukel is een van de bekendste portretfotografen van Nederland. Dit jaar maakte hij de eerste officiële staatsieportretten van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.
Voor meer informatie over de tentoonstelling: www.fotomuseumdenhaag.nl/tentoonstellingen/koos-breukel

LEZING
Picasso
Zondag 1 december 2013, 14:00-14:30 uur, aula Gemeentemuseum
Lezing in de serie 'Kunst op Zondag'. Entreeprijs € 5,00. Voor de vrienden liggen er 20 kaarten bij de infobalie klaar, zodat vrienden niet in de rij hoeven te staan. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

RONDLEIDING
De anatomische les
Zondag 15 december 2013, 15:15-16:15 uur
De tentoonstelling waarbij zeventiende eeuwse meesters worden getoond samen met internationale moderne en hedendaagse topkunstenaars. Alle tien Anatomische lessen, geschilderd in Nederland zijn in deze tentoonstelling bijeengebracht.
Voor meer informatie over de tentoonstelling: www.gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/de-anatomische-les